Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kopaszi gát

2008.04.19

Szeptember végén ellátogattam a Lágymányosi-híd budai hídfőjéhez. Nem az Infoparkba mentem, mint ahogy az emberek zöme, hanem a 103-as buszról a Pázmány Péter sétány megállóban leszállva átsétáltam a Lágymányosi-híd és a szomszédos vasúti híd alatt, és már meg is érkeztem a Kopaszi-gáthoz, avagy a Lágymányosi-öbölhöz. A bejáratnál őrbódé, biztonsági őr. Na, mondom, akkor ide is feleslegesen jöttem, de azért teszek egy próbát. Az őr: -Járt már itt korábban? Én: -Még nem. Azt gondoltam volna, hogy elküld a fenébe, ehhez képest a kezembe nyomott egy szórólapot, és megmutatta, hogy hol van egy kis kiállítás, amit meg lehet nézni. Kellemes csalódás volt! A park 6-22 óráig ingyenesen látogatható már most is.

 

A területet az 1838-as árvíz után kezdték "művelni" árvízvédelmi céllal. 1870-től kezdtek foglalkozni azzal az ötlettel, hogy hajók ki- és berakodásához használják a nyílt víznél védettebb öböl vizét. A Műegyetem építésekor az öböl északi végét feltöltötték. 1937-re három híd is épült a környéken, így a terület jobban megközelíthetővé vált, így jelentősége felértékelődött. A harmincas években az öbölből kikotort földdel töltötték fel az öböl északi végét. Ekkor már téli kikötőként működött az öböl, de szerepet kaptak a vizi sportok is. Előbb Lágymányosi tóként, majd öbölként is több funkciót kapott: strandolás, úszás, horgászás és evezés is helyet kapott itt. Az ötvenes években nagyszabású beépítések és iparosítások kezdődtek a környéken, és a hely sokat veszített fényéből. 2003-ban indult be a terület újjáalakítása.

 

A legelső épület kettős funkciót kapott: a mostani kis kiállítás helyén kap helyet az új hajóállomás, az épület déli fele pedig a vizirendőrségé lesz. A sziget szinte összes épületéhez hasonlóan ez is egy egyedi formájú fém váz, erre szerelték fel a borítást, a "falakat" adó lemezeket. Sok tégla nincs ezekben az épületekben. Kivételt képeznek a (még épülőfélben levő) nyilvános vécék, ezeket téglából építik. Picit furcsa, de itt elmegy.

 

A terveket a T2a építésziroda nyerte, a vezető tervező Turányi Gábor volt. Az épület 2 szintes, és a többi épülettel ellentétben fehér színt kapott, így szinte kivirít a környezetéből. Az épület déli felében a földszinten rendőrségi őrszoba és fegyverszoba, az emeleten parancsnoki és helyettesi iroda, valamint egy "eligazító" nevű terem kapott helyett. A vizibusz megálló az épület északi részében kapott helyet, itt utascsarnok, büfé (és csatolt helyiségei) és WC kapott helyet.

 

Innen körültekintve egy egészen lendületesen fejlődő város képe rajzolódik ki: a panoráma része a most megújuló öböl, a távolban a Szabadság-szobor és a Citadella látszik, majd az Infopark épületei, az 1995-ben átadott Lágymányosi-híd (ennek tövében látszik az ívelt tetős fehér épület, a rendőrörs+hajóállomás), a túlparton a Nemzeti Színház, a Művészetek Palotája, végül a Csepel előtti utolsó partszakasz, rajta (a videó végén) a rém randa Vituki-toronyház (1976) a Kvassay úton:

 

 

 

Beljebb sétálva nagyon klassz parkosítást találtam. Az épületek itt is vastag fémvázasak, sok tégla nincs bennük, de ennek ellenére nem néznek ki gagyinak, sőt! Szerintem nagyon is stílusosak, a környezetükbe jól illeszkedők, és - bár igen tarka-barka színűek a külső borítások (pontosabban: "szerelt struktúrájú falszerkezetek") - egymással is összhangban vannak. Ezek az épületek mind a szórakoztatást szolgálják majd: éttermek, szórakozóhelyek (és hozzájuk kapcsolódóan illemhelyek) lesznek itt. Az épületek még üresen állnak, de jövő tavaszra itt már egy új szórakozónegyedet találhatunk majd. De meséljenek inkább a fotóim!

 

057-Kopaszi

 Itt lesz a vízirendőrség, és a hajóállomás.

 

 

058-KopasziGat

Az egyik épület. Látszik, hogy nem sok tégla került bele, de így is nagyon klasszul néz ki.

  

059-KopasziGat

Az épületek tarkabarkák, változatos formájúak, a növényzet (még) friss, a járókövek tiszták.

 

 

060-KopasziGat

Ez az épület is átadásra vár még, és valamilyen szórakoztató-étkeztető funkciót kap majd.

 

 (ez a cikk azért került a ,, bicikli" menüpontba,mert nem akartam új menüpontot nyitni,és erre a helyre biciklivel, vagy valamilyen lábbal hajtós járművel érdemes jönni)

invisible

 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kössz

(Szerkesztő, 2009.03.26 18:06)

Köszi Bende örülök, hogy tetszik, bár ez a cikk jó régi. Bár az én oldalam komolytalan a tiédhez képest.

http://bringalap.extra.hu

(Bende, 2009.03.26 16:44)

Gratulálok János!
Szép az új desing!
Jók a cikkeid!
Csak így tovább!